Single post

Enquesta sobre la vaga del 21 febrer 2019

Davant una nova proposta de convocatòria de vaga prevista pel proper dijous 21 de febrer us volem demanar per enquesta quina és la vostra opinió respecte què fer aquell dia. Us adjuntem en un enllaç l’enquesta d’una sola pregunta per respondre si voleu secundar-la o no. Us demanem si us plau que l’ompliu.

L’Associació de Perruquers d’Osona, com no podia ser de cap altra manera, donarem suport als resultats majoritaris i demanarem respecte per a totes les opcions.

 

https://goo.gl/forms/Rz7c3jiZjwvhUe8q1

 

Abans però us fem arribar la informació de la vaga per què pogueu tenir en compte o no abans de votar:

 

Qui convoca la vaga del 21 de febrer?

 

La vaga, la convoca el sindicat independentista Intersindical-CSC. De primer va registrar el pre-avís de dimarts a dijous d’aquesta setmana, que era quan havia de començar el judici contra l’1-O segons les primeres informacions. Finalment el Suprem es va decantar pel 12 de febrer, per això el sindicat va optar per fer la vaga el dia 7, en un primer moment, i ara el dia 21 de febrer.

 

És una vaga política o laboral?

 

Segons la llei, les vagues amb finalitats polítiques o alienes als interessos professionals dels treballadors són il·legals. Per això la Intersindical sosté que la vaga té motius estrictament laborals: contra la reforma laboral del 2012, de la qual el 10 de febrer es compleixen set anys; per a reclamar un salari mínim de 1.200 euros mensuals; i per a recuperar les lleis socials del Parlament de Catalunya suspeses pel Tribunal Constitucional espanyol. Tanmateix, tothom sap que la protesta conté un motiu polític de fons, que és el començament del judici contra els presos polítics. El sindicat ho defensa així: ‘Les actuacions de l’estat espanyol, inclosa la judicatura, poden afectar la vida de les persones d’aquest país, tant en les seves condicions de vida com pel que fa a la privació de llibertat; però la vaga té motivacions laborals.’

 

Qui hi dóna suport, a la vaga?

 

L’independentisme s’ha afegit en bloc a la convocatòria de la Intersindical. A partir del primer moment hi van donar suport entitats com ara l’ANC i Òmnium. Però també uns altres sindicats i organitzacions, com ara la USTEC, el SEPC, el Sindicat d’Estudiants, les ADIC, la CGT d’Ensenyament i Universitats per la República. Per una altra banda, hi donen suport els partits polítics independentistes: ERC, Junts per Catalunya i la CUP.

 

I qui no n’hi dóna?

 

Dos dels sindicats majoritaris no s’han afegit a la vaga. CCOO considera que les reclamacions de la vaga són legítimes però creu que el rerefons polític no interpel·la a tota la societat catalana. El secretari general, Javier Pacheco, es va expressar així: ‘Les mobilitzacions que es proposen al començament del judici són d’una part de la societat catalana, que té la legitimitat de fer-ho, però que no interpel·len el conjunt de la població de Catalunya.’ Per una altra banda, UGT ha evitat de pronunciar-se sobre una qüestió que pot dividir les seves bases.

 

Qui pot fer vaga?

 

De vaga, en pot fer tothom qui ho vulgui. No cal avisar individualment el cap, mentre ho faci el representant dels treballadors un mínim de cinc dies abans; o de deu, en el cas de les empreses públiques. El dret de fer vaga és individual i ningú no pot obligar ningú ni a fer-la ni a no fer-la. Tot i ser un dret individual, el dret d’exercici és col·lectiu, és a dir, en poden fer tots els treballadors. Tanmateix, els funcionaris de sectors constitucionalment protegits –com ara la salut, l’ensenyament i el dret d’informació– han d’assegurar uns serveis mínims. En aquests casos, evidentment, la vaga hi és permesa, però l’autoritat governativa hi fixarà uns serveis mínims.

 

Altres dades d’interès per les empreses davant la convocatòria:

 

Us recordem que no es pot sol·licitar als/les treballadors/es la seva intenció o no de secundar la vaga. Així mateix recordem que el/la treballador/a que secundi la vaga no pot ser substituït/da.

Quins conceptes es descompten a aquells treballadors que secundin la vaga:

Salari base i complements excepte el de puntualitat o similars.

Part proporcional de pagues extres.

Part proporcional del descans setmanal, sense afectar a festius anuals ni a vacances.

Efectes en les cotitzacions

El treballador/a passa a una situació “d’alta especial” i per tant queda suspesa l’obligació de cotitzar tant la part de l’empresa com del treballador.

L’empresa ha de comunicar a la Seguretat Social la relació de treballadors els contractes dels quals hagin estat suspesos notificant la data de reincorporació.

 

Sense res més de particular, aprofitem l’avinentesa per saludar-te.